Rondreis naar en door Denemarken

16 juni 2018 - Kopenhagen, Denemarken

29 dagen.  1850 KM

Vertrek 17 juni 2018             vlag

Campings:

1- Camping Am Niobe   Duitsland 223769 Fehmarn     N 54º 31’ 19”  E 11º 09’ 08”

2- Camping Møns Klint  Denemarken  4791 Møns Klint   N 54º 58’ 47”   E 12º 31’ 25”

3-DCU Camping Copenhagen Denemarken 2610 Rødovre   N 55º 40’ 15”  E 12º 26’ 06”

4- Blommeslyst camping Odense   N 55º  23’ 20”   E 10º 14’ 52”  

5- Ringkøbing Camping Ringkøbing    N 56º 01’ 51”    E 08º 18’ 59”

6- Rømø familiecamping Rømø    N 55º 09’ 45”     E 8º  32’ 51”

Dag 1 zondag  17 juni

We bezoeken onze eerste camping in Duitsland nabij de oversteek van de veerboot zodat we in alle rust ons kunnen voorbereiden op de oversteek.  De camping   ligt praktisch aan de route.

Dag 2 maandag 18 juni

Met de veerboot steken we over naar Denemarken en bezoeken we de 2e camping bij Møns Klint.

       rubjerg-knude            bornholm-klipper

Dag 3  tot en met 5.

Verblijf op deze camping. We brengen een bezoek aan de mooie kliffen. De klippen van het Deense eiland Møn worden Møns Klint genoemd. Over een lengte van acht kilometer eindigen de bossen van Møn abrupt met krijtrotsen in de Oostzee. Deze krijtrotsen vormen Møns Klint.

De rotsen bereiken op hun hoogste punt een hoogte van 143 meter. Het kiezelstrand is bereikbaar via een aantal steile trappen, ieder met enkele honderden treden. Het strand betreden is niet geheel zonder risico, want regelmatig breken er grote stukken krijtrots af en verdwijnen in de zee. Midden op het eiland ligt Stege, het enige stadje van betekenis. Het eiland telt een flink aantal monumenten en oude kerken waarin prachtige middeleeuwse fresco's zijn te bewonderen. Bijna alle Deense landschappen zijn op het eiland te vinden: vruchtbare akkers, moerassen, rietvelden, strandweiden, witte zandstranden en in het oosten uitgestrekte beukenbossen die eindigen in steile krijtrotsen (Møns Klint). In het noordoosten ligt in een keurig onderhouden park het idyllische slot Liselund.

Dag 6  vrijdag 22 juni

We gaan naar de camping nabij Kopenhagen,  het openbaar vervoer is dichtbij maar ook per fiets kunnen we de mooie stad Kopenhagen ( Koopmans-haven )ontdekken.

  zeemeermin

Dag 7 t/m 9

De stad is omstreeks het jaar 1000 gesticht door Sven Gaffelbaard of Knoet de Grote. Als oprichtingsdatum wordt echter meestal het jaar 1167 gehanteerd. In dat jaar vestigde bisschop Absalon in de stad een burcht op de plaats waar later Christiansborg verrees. Gedurende vele jaren was de stad gesitueerd in het midden van het rijk van de Deense koningen. Het koninkrijk bevatte toen, naast de huidige Deense provincies ook Skåne, Halland en Blekinge die tegenwoordig aan Zweden toebehoren. In Kopenhagen werd er gehandeld met haringen en er werd gevaren tussen de stad en Skåne. Tijdens de jaren 1100 werd "Havn" (Haven), zoals Kopenhagen toen werd genoemd, belangrijker en dankzij de pas opgerichte domkerken te Roskilde en Lund (in het zuiden van het huidige Zweden) kreeg de stad een zeer centrale plaats. Kopenhagen was midden tussen deze verkeers- en handelsknooppunten gelegen. Kopenhagen bevindt zich op de oostkust van het eiland Seeland en op het kleinere eiland Amager. De eilanden zijn verbonden door een aantal bruggen. Ten oosten van de stad ligt de zeestraat de Sont en aan de overzijde van deze waterweg ligt de Zweedse stad Malmö in de provincie Skåne län. Samen met enkele andere Deense en Zweedse steden aan of bij de Sont vormen Kopenhagen en Malmö de Sontregio.

hot-dog-stand 

Echt Deens je ziet ze overal de worstkramen. Bestel een Ristet Medister Hotdog!

De gemeente Kopenhagen omvat niet de gehele stad Kopenhagen, maar slechts een deel daarvan. De gemeente heeft een oppervlakte van ca. 90 km² en ruim 518.000 inwoners. Binnen de gemeente Kopenhagen ligt als een enclave de gemeente Frederiksberg. Het verstedelijkte gebied in en rond Kopenhagen, Groot-Kopenhagen, wordt in het Deens aangeduid als Hovedstadsområdet ("Hoofdstadgebied") en bestaat uit Kopenhagen, Frederiksberg en 16 andere gemeenten. Kopenhagen is opgezet volgens een zogeheten 'vingerstructuur'. Tussen de vijf 'vingers' van bebouwing liggen groene stroken en autowegen. Ook het S-tog-netwerk (Metro) is afgestemd op deze structuur.

De meeste monumentale panden in Kopenhagen dateren uit de 17e eeuw, toen onder Christiaan IV de stad werd verfraaid. De binnenstad is ruim van opzet.

De buitenwijken van Kopenhagen waren opgezet om de grote woningnood te verlichten. Het betreft de wijken Østerbro ("Oosterbrug"), Vesterbro ("Westerbrug") en Nørrebro ("Noorderbrug"). Vesterbro is bekend van het amusementspark Tivoli, Østerbro als statige wijk waar families met kinderen wonen en Nørrebro als volkswijk met kleine winkels van vele nationaliteiten. Zowel Vesterbro als Nørrebro hebben een metamorfose ondergaan, waarbij Nørrebro een van de hipste uitgaanswijken is geworden. Østerbro wordt als mooiste van de drie "brugwijken" gezien.

      kopenhagen          amalienborg

Strøget (zie foto) is belangrijkste winkelstraat van Kopenhagen.

Hier zijn nationale beroemde nijverheidsproducten verkrijgbaar en daarnaast liggen er befaamde internationale winkels. Deze winkelstraat begint eigenlijk bij het Raadhuis (Rådhus), maar vanaf Nytorv (aan de Nørregade) start de echte winkelstraat die doorloopt tot aan Kongens Nytorv waar het koninklijk theater is gesitueerd.

In de haven staat het beeld van de kleine zeemeermin. Dit beeldje is geïnspireerd op het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Dit beeldje is niet het enige in Kopenhagen: overal in de stad vindt men standbeelden aan de openbare weg en in parken. Daarnaast heeft Kopenhagen een behoorlijk aantal musea.

De fontein van Gefion of Gefjun (1908) is het grootste monument in Kopenhagen en is niet ver van het beeld van Hans Christian Andersens kleine zeemeermin geplaatst. Ontwerper is Anders Bundgård. De fontein was een cadeau van het Carlsbergfond aan de stad Kopenhagen. Oorspronkelijk was het gepland voor de Rådhusplads, maar het staat uiteindelijk aan het einde van de Amaliegade tegenover Kastellet, de vesting van Kopenhagen.

     Nyhavn    nyhavn-1835610_960_720

Uitgaanscentrum is Nyhavn.

Nyhavn is, naast "de kleine zeemeermin" een toeristische trekpleister. De huizenrij in verschillende kleuren, aan het haventje Nyhavn, vanwaar ook de kanaalboten vertrekken, is een van de populairste toeristenplaatjes in menig vakantieboek. In een van de gekleurde huizen heeft Hans Christian Andersen nog gewoond.

Een merkwaardig stukje van Kopenhagen is de hippiewijk Vrijstad Christiania, in 1971 opgericht op het terrein van een verlaten kazerne. In 2011 besliste het Hooggerechtshof overigens dat het gekraakte terrein eigendom is van de Deense staat en niet van de bewoners.

Bezienswaardigheden:

Begraafplaats Assistens
Carlsberg Brouwerij
Vrijstad Christiania
Danmarks Akvarium
Nyhavn
De kleine zeemeermin
Øksnehallen
Operagebouw van Kopenhagen
Planetarium & Omnimaxtheater
Rådhuset
Rundetårn (Ronde toren)
Science Center Experimentarium
pretpark Tivoli
attractiepark Dyrehavsbakken
het in 2005 geopende nieuwe operagebouw
Koninklijke bibliotheek
de haven Mooie zomerse avonden.

Musea:

Arken, museum voor moderne kunst (20 km buiten Kopenhagen)
Københavns Museum, museum met de geschiedenis van Kopenhagen vanaf de 12e eeuw
Louisiana Museum for Moderne Kunst, in Humlebæk, ca 35 km ten noorden van Kopenhagen
Nationaal museum met onder meer de Ketel van Gundestrup
Deens Rijksmuseum voor Kunst
Ny Carlsberg Glyptotek
Erotisch museum
Guinness Book of Records Museum

Kastelen:

Amalienborg
Christiansborg
Rosenborg Slot

     Storebæltsbroen_from_Sjælland       blusvijver

Dag 10 dinsdag 26 juni

Over de brug gaan we naar het eiland Fünen   waar we een camping net buiten Odense  hebben,  de stad van Hans Christiaan Andersen

Dag 11 t/m 16

Verblijf op deze gastvrije camping met geweldige fiets en wandelmogelijkheden. Ook kunt u de geboorte stad van Hans Christiaan Andersen in Odense bezoeken. Fünen heeft ons veel te bieden. Vergeet niet het prachtige kasteel  Egeskov te bezoeken , u kunt hier bijna een dag rondbrengen met haar mooie park, historisch auto en motoren museum.

 Funen:

 (Deense uitspraak: Fuun )is een eiland in Denemarken. Het is na Seeland het grootste eiland van het land. Het wordt door de Grote Belt gescheiden van Seeland en door de Kleine Belt van Jutland. Funen is tegenwoordig door bruggen en tunnels met Jutland en Seeland verbonden. De belangrijkste stad op Funen is Odense. Het eiland wordt de "Tuin van Denemarken" genoemd.

egeskov-kasteel     Veel zon

Slot Egeskov op het eiland Funen.     We kunnen er heerlijk fietsen 

 Slot Egeskov ligt in het zuidwesten van het eiland Funen. Het kasteel wordt gezien als de best bewaarde waterburcht van Europa uit de Renaissance. De geschiedenis van het slot gaat terug tot de 14e eeuw; het huidige kasteel werd gebouwd door Frands Brockenhuus in 1554. Vanwege de problemen die meekwamen met de burgeroorlog rond de Gravenvete bouwden veel Deense edelen in die tijd een vesting. Het kasteel werd gefundeerd op eiken palen en werd geplaatst in een klein meer met een maximumdiepte van 5 meter. Oorspronkelijk was het slot alleen bereikbaar over een ophaalbrug. Volgens een legende zou de fundering van het slot een heel eikenbos hebben gekost en kreeg het slot om die reden de naam Egeskov ("eikenbos").Het kasteel herbergt diverse musea, waaronder een collectie antieke auto's, vliegtuigen, poppen(huizen), mode, motoren en brandweerwagens. Ook een oude kruidenierswinkel en smederij zijn in het kasteel ondergebracht.

Nyborg:

Nyborg is een stadje in de Deense regio Zuid-Denemarken, gemeente Nyborg op het eiland Funen. De plaats telt 16.467 inwoners (2008).In de Geschiedenis van Denemarken verschijnt de naam Nyborg voor het eerst in 1193 in de naam van het kasteel ‘’Nyborg Slot’’. Dit kasteel bestaat nog steeds. In de 17e eeuw is Nyborg een van de drie belangrijkste vestingsteden van Denemarken. De andere twee zijn Fredericia en Kopenhagen. Deze drie steden lagen alle drie aan strategisch belangrijke zeestraten. Nyborg ligt aan de Grote Belt. In 1659 werd de stad ingenomen door de Zweden. De stad werd hierop ontzet door een Nederlandse vloot onder aanvoering van admiraal Michiel de Ruyter. Nederland was destijds een bondgenoot van Denemarken. In 1867 werd de vesting opgeheven en de zuidelijke vestingwerken werden afgebroken om ruimte te maken voor  stadsuitbreiding. De overgebleven gedeelten van de vesting vormen tegenwoordig het decor van het jaarlijkse openluchttheater met de naam Nyborg Voldspil.  Bij Nyborg ligt de Grote Beltbrug die het eiland Funen met Seeland verbindt.

KRO    Mooie boerderijen

Odense:

Odense is een van de oudste steden van Denemarken; het vierde in 1988 haar 1000-jarig bestaan. De naam Odense komt van het oudnoorse  Ódinsvé, wat Odinstempel betekent. In de middeleeuwen was de domkerk van Sint-Knud een veel bezochte plek door pelgrims. Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. In zijn vroege jeugd speelde hij graag met zijn poppenkast. Hij wilde graag acteur worden, maar werd niet aangenomen bij de Koninklijke theaterschool (1819). Zijn opleiding kreeg hij aan een school voor armen, totdat hij op 17-jarige leeftijd via vrienden een beurs kreeg voor een goede school. Op deze laatste school werd hij veel gepest door leraren en leerlingen. H.C.Andersen stond bekend als een onhebbelijk, egoïstisch persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat het lelijke eendje een autobiografisch sprookje is; hierin wordt een lelijk eendje een mooie zwaan, zo ook in het echte leven van Andersen.  De 'zwakkeling' wordt een beroemde schrijver. In Odense staat het H.C.Andersen hus (huis) en er is een HC Museum. Odense heeft ook een mooi stadscentrum met leuke winkels, restaurants en terrassen.

Langeland en Aerø:

De 2 eilanden zijn qua natuurschoon uniek, Aerø kun je uitsluitend per Ferry bereiken en Langeland is door een dijk verbonden met het eiland Fünen.  Op beide eilanden is het heerlijk fietsen en wandelen. De ferry

Dag 17 dinsdag 3 juli

Reisdag naar onze camping  Ringkøbing Camping.

Dag 18 t/m 22

De 2e stad van Denemarken  Aarhus,   is zeker ook een bezoekje waard vergeet dan niet de Gammle Buy te bezoeken .

   Vakwerkhuizen        overal mooi gerestaureerd

 Midden en Oost-Jutland:

Oost-Jutland beschikt over een prachtige combinatie van vruchtbaar landschap, uitgestrekte bossen, mooie kunstlijnen en een aantal bruisende grote steden. Het groene en heuvelachtige landschap van Oost-Jutland werd tijdens de laatste ijstijd gevormd door de gletsjers. Valleien, kloven en diepe fjorden werden gesneden door de stroom van het glaciale smeltwater. Toen het ijs verdween, zo ongeveer 14.000 jaar geleden, liet het een prachtig, heuvelachtig landschap achter. Oost-Jutland is goed bereikbaar en thuisbasis van de tweede stad van Denemarken, Aarhus.

Åarhus:

Aarhus is de tweede stad van Denemarken en de hoofdstad van Jutland. Aarhus ligt aan zee, bij geliefde vakantiegebieden zoals het Deense Merenhoogland en de streek Djursland, en is omringd door stranden en bossen. Met een mix van oud en nieuw, kunst en cultuur, gastronomie en architectuur én de natuur binnen handbereik is Aarhus een aantrekkelijke reisbestemming, voor zowel kinderen als volwassenen. Aarhus is niet voor niets een van de gelukkigste steden ter wereld en heeft het de bijnaam City of Smiles! 
In 2017 is Aarhus bovendien Culturele Hoofdstad van Europa en Europese Regio van de Gastronomie. Een citytrip of een dagtochtje vanaf je vakantieadres in Denemarken? Aarhus is zeker een bezoek waard!  Het is een universiteitsstad en daardoor is de stad altijd gezellig. en bezoek aan de Den Gamle Buy (oude stad) is een aanrader beleefd u hoe de Denen vroeger geleefd hebben.

Rømø     Vissen ?

Rømø  met het breedste strand van Europa.   Wil je mee vissen.

Dag 23 maandag 9 juli

Reisdag naar Rømø Familiecamping op het eiland Rømø  in zuid Jutland.

Dag 24 tot en met   28

Verblijf op deze mooie  camping met zijn grote plaatsen dat grenst aan het Nationale Park “Vadehavet” maar ook de wandelaars en fietsers komen hier een geweldig stukje Denemarken tegen. Op Rømø hier kun je op het strand parkeren maar er is ook een prachtige fietsroute over het eiland dat met een dijk verbonden is aan het vaste land. Begin september vindt hier altijd een groot vliegerfestival plaats.

Zuid Jutland:

Zuid-Jutland is het historische grensgebied van Denemarken en kent naast een veelzijdige natuur ook een rijke geschiedenis. Het grondgebied is in de loop der eeuwen vaak van eigenaar veranderd en dit merk je tijdens je bezoek aan de vele historische bezienswaardigheden in de regio. Zuid-Jutland kent een open landschap, begrenst door de Kleine Belt stranden in het oosten en het Nationaal Park Waddenzee in het westen. Vandaag de dag fungeert Flensburg Fjord nog steeds als natuurlijk grens met Duitsland, een fysieke grens is er echter niet meer. Zuid-Jutland is een historische schatkamer, met goed bewaarde oude steden, kastelen, kathedralen en een veelvoud aan interessante musea. Het is ook de thuisbasis van de oudste stad van Denemarken (Ribe) en elk jaar kun je genieten van een verscheidenheid van historische festivals en markten.

Kolding:

Kolding is een oude koninklijke stad met talloze bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Bezoek de prachtig gerestaureerde ruïnes van Koldinghus die boven de stad uittorenen. Of reis ten zuiden van Kolding naar Christiansfeld, waar een mooi bewaarde oude Moravische stad uit de 18e eeuw te zien is. Uniek aan deze stad is dat voordat er begonnen werd met bouwen, eerst alles op papier werd gezet. Hierdoor heeft de stad een unieke vorm gekregen. Christiansfeld is kandidaat om te worden vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ribe:

Struin door de straten van de oudste stad ( meer dan 1300 jaar ) van Denemarken. In de stad vind je goed bewaard gebleven oude huizen, straten met afgesleten kinderkopjes en kloosters uit de middeleeuwen en biedt een unieke sfeer voor haar bezoekers. Kom meer te weten over de geschiedenis van de stad en bezoek het interessante Vikingmuseum. Of geniet van het mooie uitzicht bovenop de top van de kathedraal.    

Typisch Deense vakwerkhuizen in Kolding.

Nationaalpark  Vadehavet (waddenzee):

Dit natuurpark is net een groot vliegveld voor trekvogels in het voor en najaar, door de geweldige hoeveelheid voedsel dat deze trekkers hier kunnen vinden komen er geweldige grote zwermen voor. Soms kan de zon zelfs verduisterd worden door dit natuur spektakel.

Tønder:

Tønder, het oudste marktstadje van Denemarken staat bekend om kant en unieke huisjes met erkerramen in de straat Uldgade. Vanaf Tønder bereik je gemakkelijk het kleine stadje Møgeltønder, dat bekend staat om zijn mooie straatjes en het Schackenborg kasteel, waar Prince Joachim van Denemarken en zijn familie woont.

Andere historische stadjes:

Zuid-Jutland heeft vele andere historische steden die zeker in trek zijn bij de bezoekers. Bekijk bijvoorbeeld de mooie kathedraal in het schilderachtige stadje Haderslev of bewonder de speciale deuren met unieke ontwerpen in Aabenraa.  Sønderborg is de belangrijkste stad op het Als eiland, prachtig gelegen aan het Flensburg Fjord. Vanaf het kasteel van Sønderborg heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Fietsen in Denemarken is door het vlakke landschap erg eenvoudig, fietsvakanties zijn dan ook populair. Hieronder lees je een aantal regels waar fietsers zich in Denemarken aan moeten houden. Deze regels verschillen niet veel van de Nederlandse regels, maar toch zijn er een aantal verschillen.

Dag 29 zaterdag 14 juli

We gaan weer terug naar Twente.

Verplichte fietsuitrusting:

Je fiets moet beschikken over een bel en een witte reflector aan de voorkant, gele reflectoren op de pedalen en wielen en een rode reflector aan de achterkant. Deense fietsen beschikken hier standaard over, maar als je een fiets meeneemt vanuit Nederland moet je ervoor zorgen dat deze fiets hier ook mee is uitgerust. Als je in het donker fietst moet uiteraard je voor- en achterlicht aan staan. Deze zijn ook in Denemarken veelal in (fietsen)winkels verkrijgbaar. Fietsaanhangers moeten beschikken over twee witte reflectoren aan de voorkant en twee aan de achterkant. Ook moeten er twee gele reflectoren geplaatst zijn aan de zijkanten van de wielen. In het donker moet de fietsaanhanger beschikken over een rood achterlicht.

Verkeersregels:

Je moet altijd aan de rechterkant van de weg fietsen en als er een fietspad is, ben je verplicht hiervan gebruik te maken. Fietsers moeten, anders dan in Nederland altijd hun hand opsteken als ze langzamer gaan fietsen, afslaan of stoppen.

Websites voor meer informatie.

www.cyclistic.dk   om fietsroutes te plannen.

www.rosenholmsslot.dk   info over het slot

www.visitdenmark.nl   heel veel info over Denemarkenrg

www.vadehavscentret.dk  informatie over de Waddenzee.

Foto’s

1 Reactie

  1. Willem en Gemma:
    18 september 2017
    Prima geregelde reis veel info succes broer